Α-282. Όσοι έχετε ακόμα βατικιώτικα κρεμμύδια, απολαύστε ένα πεντανόστιμο κρεμμυδόψωμο. Συνταγή για δυο φρατζόλες, από το αρχείο της γυναίκας μου.
Επαγγέλματα-->Αγρότης-->Κρεμμύδια | 24/10/2014 15:13:10 |
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουτί τυρί σε κρέμα
4 κρεμμύδια βατικιώτικα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
4 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 ml χλιαρό γάλα
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, ανοίγετε ένα λακκουβάκι στο κέντρο και
ρίχνετε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Με τα δάχτυλα ανακατεύετε, ρίχνοντας
ταυτόχρονα το χλιαρό γάλα ώσπου να διαλυθεί η μαγιά.
Παίρνετε όλο και περισσότερο αλεύρι με τις κυκλικές κινήσεις των
δαχτύλων σας, προσθέτετε το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε το ζυμάρι
σας. Χωρίζετε την ζύμη στα δύο, και την σκεπάζετε με μια πετσέτα και
με ένα μάλλινο κουβερτάκι και το αφήνετε να φουσκώσει για μισή
ώρα. Το χειμώνα θέλει περισσότερο χρόνο. Αφού γίνει η ζύμη ανοίγετε με τον
πλάστη το ζυμάρι σε μακρόστενο φύλλο. Το αλείφετε με τυρί και από πάνω
βάζετε τα μισά κρεμμύδια, τα οποία έχετε φτιάξει ως εξής: Σε μια
κατσαρόλα βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια και βράζετε με μια
κούπα γάλα (μισή κούπα γάλα εβαπορέ, μισή νερό) ώσπου να το πιεί, για
να γλυκάνουν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το λάδι, την καστανή ζάχαρη, το
μπαλσάμικο και βράζετε για ένα λεπτό. Τυλίγετε σε ρολό τη φρατζόλα και
την βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Ετοιμάζετε και τη δεύτερη φρατζόλα.
Αφήνετε σκεπασμένες πάλι να φουσκώσουν καμιά ώρα και με μαχαίρι τις
χαράζετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε το ταψί σας στην κάτω σχάρα και
ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για δέκα λεπτά. Βγάζετε έξω το ταψί και
αλείφετε τις φρατζόλες με ζουμί που έχει περισσέψει από τα κρεμμύδια
και με αρκετό τυρί σε κρέμα. Ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε στους
180 βαθμούς για 50 λεπτά ακόμη. Προς το τέλος σκεπάστε το ταψί με
λαδόκολλα για να μην ροδίσουν πολύ.
Σχετικές αναρτήσεις: | Θεάσεις: 318 | |
Σχόλια: |