Επισκέψεις

On line επισκέπτες: 2 Μέχρι σήμερα: 603313

19/03/2024


Δημοφιλή

Εκλογικός κατάλογος του Δήμου Μονεμβασίας του 1856 (Από Γ.Α.Κ). Προσέξτε τα Επώνυμα.
Περισσότερα...

Οι Γάμοι στην Ελίκα από το 1893 μέχρι το 1907. Παρακαλώ κρατείστε τον πίνακα αυτόν για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας...
Περισσότερα...

Ο ιερέας Κυριάκος Κουσούλης (1915) και η πρεσβυτέρα Χρυσώ Κουσούλη, έζησαν μαζί 65 χρόνια και πέθαναν τον Ιούλιο του 2010 την ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ.
Περισσότερα...

Μια αξιοπρόσεκτη πληροφορία για τους κατοίκους του χωριού μας. Συμπληρωματικός πίνακας για το 1840.
Περισσότερα...

Η Οικογένεια Μιχαήλ (Μάκη) Τσιγκούνη
Περισσότερα...

Οι μαθητές του χωριού μας το έτος 1927 με διευθυντή τον Δάσκαλο Γεώργιο Καλογεράκο. Εδώ θα βρείτε ή τους γονείς σας ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας.
Περισσότερα...

Έγγραφα περί των Κρητών προσφύγων εις την Πελοπόννησον επί Καποδίστρια (πηγή ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ - Δικαίος Β. Βαγιακάκος).
Περισσότερα...

Χαραμιάνοι ( ένα κείμενο από την ιστοσελίδα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ)
Περισσότερα...

Παρατσούκλι… το δεύτερο όνομα που γίνεται πρώτο!
Περισσότερα...

Οι Ευεργέτες της Ελίκας
Περισσότερα...

Οι γάμοι στην Ελίκα τα έτη 1914 μέχρι 1917. Είναι το μοναδικό αρχείο που αναφέρονται οι Ιερείς του χωριού μας...
Περισσότερα...

Απογραφή για την Ελίκα το 1834 (το έλαβα από τον Κυριάκο Κοντάκο του Βασιλείου)
Περισσότερα...

Μια δεύτερη συλλογή από κείνες τις λέξεις που η ντόπια μας γλώσσα κινδυνεύει … να ξεχάσει …
Περισσότερα...

Μαθητές της Ελίκας που φοίτησαν στη Μ.Ε. 1883-1898
Περισσότερα...

Κείμενο του Λευτέρη Κουσούλη αφιερωμένο στην θειά Μαργαρίτα.
Περισσότερα...

Ξινοτραχανάς στο τηγάνι (μια ξεχασμένη συνταγή της Ντίνας Κοφινά) Είναι από τις καλλίτερες γεύσεις που θυμάμαι από μικρό παιδί.
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος Ι)
Περισσότερα...

Δέκα ωραίες λέξεις από τον Λάμπη και τον Βαγγέλη
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος IΙ)
Περισσότερα...

Ένα μουσείο παλαιών πετρελαιομηχανών γεννιέται στην Ελίκα...
Περισσότερα...

Μεταλλεία του τόπου μας από 1874
Περισσότερα...

Μερικά ακόμα παρατσούκλια από κάποιους που έχουν γερή μνήμη ( Λάμπης, Γιάννης ...)
Περισσότερα...

Μια ενδιαφέρουσα Ιστορική πληροφορία από τον Γιώργο Μεϊμέτη όπως την κατέγραψε από τον Μάκη Τσιγκούνη...
Περισσότερα...

Σπυρίδων Χούλης
Περισσότερα...

Διοικητικές μεταβολές του χωριού μας από το 1835 έως 2010
Περισσότερα...

Κατάσταση διδασκάλων Eλίκας
Περισσότερα...

Τοπωνύμιο είναι...
Περισσότερα...

Εργάτης της θάλασσας. Ένα πανάρχαιο ιερό επάγγελμα που το τίμησαν πολλά παλληκάρια του χωριού μας, (γνωρίζω και μια Ελικιώτισσα)!
Περισσότερα...

Ιδιωματισμοί
Περισσότερα...

Λίγα λόγια για τον Ιατρό Εμμανουήλ Καλικάτζαρο.
Περισσότερα...

Από τον Λάμπη τον Ρέγα ...πήρα γράμμα που έγραφε ...χαρτί όπου ομίλει !!!
Περισσότερα...

ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περί κατοικήσεως της νήσου Ελαφονησίου (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΡΙΘ. 9 - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, 6 Μαρτίου 1837).
Περισσότερα...

ο πληθυσμός των χωριών μας κατά τις αντίστοιχες απογραφές. Στοιχεία από Γ.Α.Κ
Περισσότερα...

Ευχαριστήρια Επιστολή προς τον Ποιμενάρχη μας κκ Ευστάθιο από τους κατοίκους του χωριού Ελίκας και του προέδρου Γεωργίου Ι. Κουσούλη.
Περισσότερα...

Παρωρίτες είμαστε, παραρά γυρεύουμε, τα παιδιά τα παίρνουμε!!!
Περισσότερα...

Δραστηριότητα

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στο site
μας 449 αναρτήσεις!

Ανάλυση...


Δημοφιλή

ΕΛΙΚΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Η θεία Μαργαρίτα η μαμή!!!

Α-50. Η θεία Μαργαρίτα η μαμή!!!


Ευεργέτες-->Θεία Μαργαρίτα 03/08/2014 14:09:33


Κατά το δεύτερο ήμισυ του δέκατου ένατου αιώνος, μέχρι και τις αρχές του εικοστού, η πόλη του Λαυρίου ανεπτύχθη γρήγορα και ήκμασε. Τούτο γιατί ξένες εταιρίες, κυρίως Γερμανικές έκαναν εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, μόλυβδος, ψευδάργυρος, μίνιο, άργυρος κ.λπ. Συνέπεια τούτου ήτο η συρροή στην πόλη, τεχνικών και εργατών απ όλη την Ελλάδα.

Οι Ελικιώτες, εργάτες, συγγενείς ή φίλοι μεταξύ τους, έπαιρναν μαζί τους για ένα διάστημα εναλλάξ, αδελφές τους για να τους μαγειρεύουν, πλένουν κ.λπ, να ενισχύουν περισσότερο τα οικονομικά τους. Η Μαργαρίτα σε ηλικία δεκαέξι χρονών ακολούθησε τον αδελφό της εργάτη. Στη γειτονιά που έμεναν, κατοικούσε και μια μαμή που είχε σπουδάσει στις Ινδίες για δεκαπέντε χρόνια. Η Μαργαρίτα ακολουθούσε εκείνη τη μαμή και την βοηθούσε, ενώ συγχρόνως, μάθαινε την μαιευτική και προπαντός τα μυστικά, με τα διάφορα βότανα που χρησιμοποιούσε η δασκάλα της, ανάλογα με την περίπτωση. Με το χρόνο ανεπτύχθη μεγάλη φιλία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γυναικών και η Μαργαρίτα άρχισε να σκέπτεται ότι θα γύριζε μια μέρα στην Ελίκα να υποκαταστήσει την υπάρχουσα, προχωρημένη σε ηλικία, μαμή.

Στο Λαύριο η Μαργαρίτα παρέμεινε τρία περίπου χρόνια και παρακολουθούσε στενά τη δασκάλα της να μάθει όσα γίνονταν περισσότερα ώστε στο τέλος, λόγω και του ταλέντου της και της δίψας της επέστρεψε στην Ελίκα έτοιμη ν αναλάβει υπεύθυνα τους τοκετούς. Τα χρόνια εκείνα οι πρακτικές μαμές, εκτός από την ανάληψη της ευθύνης του τοκετού , αναλάμβαναν και την ανάρρωση της λεχώνας, ακόμη και την καθαριότητα, πλένοντας μόνες τους τα ρούχα της μητέρας και του νεογέννητου. Η Μαργαρίτα δεν αναλάμβανε μόνον τους τοκετούς, εύκολους ή δύσκολους. Είχε μάθει να θεραπεύει και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που για τον ένα ή άλλο λόγο αδυνατούσαν να τεκνοποιήσουν. Στις περιπτώσεις αυτές τον λόγο είχαν τα διάφορα και κατάλληλα βότανα. Μετά από δυοτρεις ημέρες θεραπείας μπορούσε με βεβαιότητα να γνωρίσει στην υποψήφια μητέρα ότι είναι ή όχι ικανή να αποκτήσει παιδιά. Αυτή την δυνατότητα της διάγνωσης και τα μυστικά της τα πήρε μαζί της . Μια από τις πολλές εγγονές της που προόριζε για διάδοχο της πέθανε εις νεαράν ηλικίαν και λέγεται ότι αυτός πιθανόν να ήταν ο λόγος που απέφευγε να διδάξει πλέον τις ειδικές γνώσεις της.

Όταν ήρχετο στον κόσμο ένα αγόρι (είναι σήμερα εβδομήντα ετών και ζει με την οικογένεια του στον Πειραιά) η Μαργαρίτα διαπίστωσε ενωρίς ότι το παιδί είχε μεγάλο πρόβλημα. Είπε να τις ετοιμάσουν γρήγορα δύο μεγάλες λεκάνες, με ζεστό και κρύο νερό αντίστοιχα. Όταν «έπεσε» το παιδί, πράγματι δεν ανέπνεε, και άρχισε να το βαπτίζει εναλλάξ στις λεκάνες μέχρι που το νεογέννητο ανέπνευσε και άρχισε να κλαίει. Το παρέδωσε στη μητέρα μου που είχε δίπλα της, λέγοντας «πάρτο και καλός στρατιώτης». Αυτό συνήθιζε να εύχεται στα αγόρια, ενώ στα κορίτσια έλεγε «και καλή πεθερά». Με ένα ποτήρι γεμάτο από βρασμένο βότανο, σταματούσε γρήγορα τυχόν αιμορραγία της λεχώνας.

Στη γειτονική κωμόπολη των Μολάων, ένα ζευγάρι δεν τεκνοποιούσε επί αρκετά χρόνια. Ο πόθος ν αποκτήσουν διάδοχο - ήσαν πολύ πλούσιοι - τους οδήγησε πρώτα στην Αθήνα και εν συνέχεια στην Ευρώπη, σε ειδικούς ιατρούς που μπορούσαν να θεραπεύουν αυτή την αδυναμία. Δυστυχώς περνούσαν τα χρόνια και ο πόθος της διαδοχής πουθενά να φανεί. Η φήμη της Μαργαρίτας είχε σιγά σιγά απλωθεί στην επαρχία. Ήλθε το ζεύγος στην Ελίκα. Η μαμή μας ποτέ δεν πήγε επίσκεψη εκτός του χωριού. Μετά από τρεις ημέρες θεραπείας με τα βότανα, η Μαργαρίτα είπε στο ζεύγος ότι σύντομα θ αποκτήσουν διάδοχο. Το θαύμα έγινε και οι ευτυχείς γονείς μετά τα σαράντα του παιδιού που απέκτησαν ήλθαν στην Ελίκα να ευχαριστήσουν την μαμή που τους έδωσε αυτή τη μεγάλη χαρά. Όταν το αγοράκι εκείνο έγινε ενός έτους, το ζεύγος πήγε στην Αθήνα στο φίλο τους πλέον καθηγητή, που επί χρόνια ενθάρρυνε τους απελπισμένους γονείς ότι θα αποκτούσαν παιδιά. Επρότειναν στο «διάσημο» γιατρό να βαπτίσει το παιδί τους εάν βεβαίως το ήθελε. Όταν ο καθηγητής ήλθε στους Μολάους για την βάπτιση την οποίαν είχε αποδεχθεί, ζήτησε κρυφά βέβαια να πάει η πρακτική μαμή να την γνωρίσει, να του πει τι έκανε και ανέτρεψε την επιστήμη του. Η Μαργαρίτα κατά την πάγια τακτική της απάντησε: Δεν κάνω ταξίδια, όποιος θέλει μπορεί, να έλθει στο σπίτι μου, θα τον δεχθώ ευχαρίστως. Αυτό βεβαίως δεν έγινε ποτέ για λόγους ευνόητους.

Κάποτε είχα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Προέδρου της κοινότητος ενός χωριού στην καρδιά του Πάρνωνα. Ήταν ένα ζευγάρι ανθρώπων με πολλή καλοσύνη. Μετά το δείπνο καθίσαμε στο σαλόνι όπου συζητώντας διάφορα θέματα φθάσαμε και στην οικογενειακή του κατάσταση. Έχουμε τρεις λεβέντες, είπε η νοικοκυρά και τα μάτια της έλαμψαν από χαρά. Τώρα σπουδάζουν στην Αθήνα και είναι αγαπημένοι και πολύ καλοί στα γράμματα. Ο πατέρας πρόσθεσε, ότι αισθάνεται υπερήφανος για τα παιδιά του και ευχήθηκε να έχουν υγεία και να γίνουν καλοί ανθρώπου και επιστήμονες. Και να ξέρετε, συνέχισε η μητέρα, είχαμε παντρευτεί δέκα χρόνια και παρά την επιθυμία μας δεν είχα τεκνοποιήσει. Είχαμε και έχουμε οικονομική ευχέρεια και πήγαμε στην Αθήνα σε καλούς γιατρούς, αλλά τελικά μας είπαν ότι δεν πρόκειται δυστυχώς να γίνω ποτέ μητέρα. Καταλαβαίνετε τη στεναχώρια μας και τη δυστυχία μας. Οι συγγενείς και φίλοι στο χωριό, μας έβλεπαν με συμπόνοια και προσπαθούσαν να μας παρηγορήσουν.

Μια θεία μου, που είχαν πολλά ζωντανά και πήγαιναν το χειμώνα στα χειμαδιά και γύριζαν την άνοιξη, μου είπε ένα βράδυ μυστικά ότι σ ένα χωριό που πηγαίνουν τα ζωντανά τους υπάρχει μια πρακτική μαμή που κάνει τις γυναίκες να τεκνοποιούν. Μου είπε το δρομολόγιο που θα φθάναμε με τα ζώα στο χωριό της μαμής την Ελίκα. Φορτώσαμε δυο καλά μουλάρια που είχαμε, με τρόφιμα και ξεκινήσαμε. Μετά από δώδεκα ώρες ταξίδι φθάσαμε βράδυ στο σπίτι της κυράς Μαργαρίτας. Μας υποδέχτηκαν με καλοσύνη και μας κοίμησαν μετά το δείπνο σ ένα δωμάτιο. Το πρωί άρχισαν τα γιατροσόφια. Η θεραπεία με βότανα κράτησε τρεις ημέρες και μαζί η φιλοξενία μας που νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Όταν ο άνδρας μου ρώτησε τι χρωστάμε μας είπαν χαρούμενα με τον καλοκάγαθο άνδρα της, τίποτε δεν χρωστάτε, να πάτε στο καλό και θα κάνετε όσα παιδιά θέλετε. Έπειτα από μεγάλη μας επιμονή δέχτηκαν μόνον ένα κεφαλοτύρι από τα τρία που είχαμε πάρει μαζί μας για δώρο. Έτσι αποκτήσαμε τρεις λεβέντες, πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε. Να ξερα ότι ζει αυτή η Αγία για μας γυναίκα που μας χάρισε τόση ευτυχία, χωρίς να δεχθεί τίποτα από εμάς θα πήγαινα με τα τρία βλαστάρια μας να την προσκυνήσουμε!!!

Αισθάνθηκα συγκίνηση και υπερηφάνεια για ό,τι άκουσα. Η τύχη αυτής της γυναίκας δεν τις ανταπέδωσε τις χαρές και τη ευτυχία που εκείνη απλόχερα και χωρίς καμιά απαίτηση χάρισε στους συνανθρώπους της.
Το πρώτο πικρό ποτήρι ήταν ο πρόωρος χαμός του μοναδικού αδελφού και προστάτη της, που είχε πάρει μαζί του στο Λαύριο. Ο καθόλα λεβέντης εκείνος δολοφονήθηκε άδικα σε μια συμπλοκή, είκοσι έξι μόλις χρόνων. Αργότερα έχασε το ένα από τα δύο αγόρια της είκοσι πέντε χρονών. Στη συνέχεια, έφυγε νέος ο μοναδικός από την μοναχοκόρη της γαμπρός της, ένας πολύ αξιόλογος, χαρούμενος και δραστήριος επαγγελματίας, αφήνοντας ορφανά επτά ανήλικα εγγόνια της. Τέλος έθαψε και ένα εγγονάκι της από τον πρωτότοκο γιο της.

Η ζωή της κύλησε με την ολόψυχη προσήλωση της στο λειτούργημα της πρακτικής μαμής, στην εξυπηρέτηση των αρρώστων στην συμπαράσταση των συγχωριανών της, στα πένθη και τις συμφορές τους.

Ποτέ όμως, μα ποτέ δεν άφηνε, στη δουλειά της και τις συναναστροφές της να μεταδοθεί η εσωτερική πίκρα της, αλλά πάντοτε έσπερνε την αισιοδοξία γύρω της με ένα καλό λόγο, μια παρήγορη συμβουλή, μια ευχή και πολλές φορές με κάτι ευχάριστο ή και αστείο , όπου ταίριαζε.

Αμέτρητα βράδια ξενύχτησε δίπλα στα άρρωστα παιδάκια (η ελονοσία την εποχή εκείνη αποδεκάτιζε αρκετό ποσοστό πληθυσμού, κυρίως μικρά παιδιά) και έκανε ό,τι μπορούσε να τα σώσει από του χάρου τα χέρια. Ελάχιστα άτυχα μωρά που έχασαν τη ζωή τους, τα κλαψε και μοιρολόγησε μαζί με τις δύστυχες μάνες τους, ενώ τις παρηγορούσε και τις προέτρεπε να υποκαταστήσουν με άλλα; τα άτυχα χαμένα παιδιά τους. Θα αναφέρω και κάτι που μοιάζει σαν παραμύθι, αλλά είναι αληθινό. Θα γνώριζε -πιθανώς - πολύς κόσμος σήμερα αυτή την ιστορία, εάν δεν συμπλήρωνε την ατυχία της ο αιφνίδιος θάνατος της. Από την Αθήνα, κάποια πρεσβεία, προωθούσε με άκρα μυστικότητα την επίσκεψη της πρώτης κυρίας της χώρας της στο φτωχικό της κυράς Μαργαρίτας. Ο κόσμος ολόκληρος τότε γνώριζε το δράμα, όπως το αποκαλούσε ο διεθνής τύπος της «θλιμμένης Αυτοκράτειρας» που αδυνατούσε να χαρίσει διάδοχο στο έθνος της. Βεβαίως είχε προηγηθεί η προσπάθεια πολλών διάσημων επιστημόνων, σ ολόκληρο τον κόσμο να καταστεί δυνατή αυτή η επιδίωξη και για πολλούς λόγους. Είναι άγνωστο το πώς η πρεσβεία ανακάλυψε το μικρό χωριό με την μεγάλη πιθανότητα στη λύση του πελώριου αυτού προβλήματος. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι πάντα ο αδίστακτος (κατά τον ποιητή) της νύχτας ο Σουλτάνος, παρενέβη εγκαίρως έκοψε το νήμα της ζωής της θρυλικής Μαργαρίτας και ματαίωσε αυτή την ιστορική συνάντηση.

Για τη μεγάλη και αυθόρμητη προσφορά της γενικώς και ειδικότερα τη βοήθεια στις μέλλουσες μητέρες και εκείνες που μόνο εκείνη με τις γνώσεις της κατέστησε ικανές να τεκνοποιήσουν, δεν ζήτησε ποτέ και δεν πήρε τίποτα. Οι συγχωριανοί της μονάχα, με την πάροδο των χρόνων της έδειχναν μεγάλη αγάπη και προπαντός σεβασμό!

Θυμάμαι, με μεγάλη συγκίνηση, όταν περνούσε την αγορά του χωριού να πάει στην μονάκριβη χήρα κόρη της - κυρίως Σαββατόβραδα - όλοι οι άνδρες μέσα και έξω απ τα καφενεία έπρεπε να σηκωθούν και σιωπηλοί με τα βλέμματα στραμμένα επάνω της, την συνόδευαν με κατάνυξη να προσπεράσει. Εκείνη βιάζοντας τα βήματα της, όσο μπορούσε, σήκωνε το μπαστουνάκι της και μονολογούσε:Καθίστε κάτω βρε.. .παλιόπαιδα!!! Ήθελε να τελειώνει όσο γινόταν γρηγορότερα αυτή η συναρπαστική εκδήλωση του αυθόρμητου σεβασμού στο πρόσωπο της.

Αυτά τα λίγα αποτελούν ένα ελάχιστο φόρο τιμής, για την προσωπικότητα και την πλούσια προσφορά της αείμνηστης ΕΛΙΚΙΩΤΙΣΣΑΣ. Το μεγάλο χρέος μας στη μνήμη της δεν εκπληρώσαμε μέχρι σήμερα, το χρωστάμε!!!

Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευθεί  στην τοπική μας εφημερίδα ‘ ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ’ τον Απρίλη του 2003  από τον  ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗ από το οποίο πήραμε ένα σημαντικό μέρος της όλης μελέτης. Από την θέση αυτή ευχαριστούμε τον κύριο Τσιγκούνη  για τις πληροφορίες που μας έδωσε για την θειά Μαργαρίτα.
why men cheat on beautiful women why do men cheat women who want to cheat
i dreamed my husband cheated on me reasons why husband cheat why women cheat on their husbands
I cheated on my wife click marriage affairs
what makes husbands cheat meet and cheat most women cheat
website click here read
website women cheat signs of infidelity
click here why some women cheat online
go link dating for married men
wives who cheat on husbands married looking to cheat beautiful women cheat
how often do women cheat on their husbands how to cheat husband go
married men who cheat with men women who want to cheat wifes cheat
married men who cheat with men reasons wives cheat on their husbands wifes cheat
click go redirect
std pictures male female std pictures chlamydia side effects
has my girlfriend cheated on me qtourism.com i cheated on my girlfriend and i want her back
how to know your wife cheated go want to cheat on my wife
should i cheat on my boyfriend quiz site has my boyfriend cheated on me quiz
did my boyfriend cheat cheated on my boyfriend my boyfriend thinks i cheated
did my girlfriend cheat how do i know if my girlfriend cheated on me why do guys cheat on their girlfriends
i think my girlfriend cheated on me read did my girlfriend cheat on me
women that cheat with married men site women cheat
why people cheat boomasontennis.com reasons wives cheat on their husbands
why do husband cheat open why women cheat with married men
reasons why women cheat link i dream my husband cheated on me
how to cheat husband read the unfaithful husband
my husband cheated on me blog.123landlord.com reasons married men cheat
abortion clinics in ny myjustliving.com cytotec abortion
android app spy adventureswithtravisandpresley.com free android spy apps
walgreens coupon code photo discount online pharmacy promo code for walgreens
pet prescription discount card aaamlog.com discount rx
walgreens coupon printable derekpinkerton.com printable walgreens photo coupons
walgreens coupon printable derekpinkerton.com printable walgreens photo coupons
next day pill http://abortionpill-online.com late termination of pregnancy
walgreens new prescription coupon walgreens photo book coupon code walgreens photo coupon codes
viagra discount coupons online mealmixer.com viagra coupons from manufacturer
viagra discount coupons online mealmixer.com viagra coupons from manufacturer
lasix pill blogs.visendo.de viagra 120mg
gabapentin 600mg wordoor.com lasix 100mg
celecoxib 200mg click ventolin 4mg
coupons for pharmacy free prescription drug cards rx discount
coupons for viagra softballspa.com viagra savings and coupons
coupons for viagra copay cards for prescription drugs coupons for prescription drugs
can i take lisinopril twice a day can i take lisinopril twice a day can i take lisinopril twice a day
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
does bystolic have a generic site generic bystolic alternative
canada drug pharmacy coupon lilly coupons for cialis cialis trial coupon
abortion pill miami abortion new york abortion advice
cialis coupon cialis coupon cialis coupon
gabapentin 300 mg for dogs side effects http://lensbyluca.com/300/mg/for/dogs/side/effects gabapentin 300 mg for dogs side effects
sumatriptan migraine headache http://sumatriptannow.com/migraine-headache sumatriptan migraine headache
daliresp patient assistance open generic for bystolic
cialis dosage for 85 year old man cialis dose vs viagra dose cialis dose 40
viagra pillen kruidvat viagra pillen kruidvat sildenafil pfizer
viagra rezeptfrei deutschland http://viagrapillenkruidvat.com viagra rezeptfrei forum
cialis online discount cialis 5mg coupon cialis discount
cialis online discount site cialis discount
coupons for cialis lipseysguns.com cialis discount program
internet drug coupons go internet drug coupons
cialis manufacturer coupon 2016 discount drug coupons cialis online coupon
how expensive is an abortion abortion clinic los angeles is abortion murder
discount prescription drug card blog.newhomesdirectory.com cialis sample coupon
naltrexone implant removal ldn and lupus opioid antagonist implant
purchase naltrexone low dose naltrexone clinical trials naltrexone definition
naltrexone canada naltrexone opioid dependence naltrexone 4.5
naltrexone pharmacology site naltrexone pain management
low dose naltrexone side effects autism open naltrexone detox
low dose naltrexone online pharmacy naltrexone opiate withdrawal naltrexone pellet
low dose naltrexone online pharmacy read naltrexone pellet
generic revia s467833690.online.de naltrexone psoriasis
low dose naltrexone fibromyalgia click naltrexone revia
who can prescribe naltrexone site.cegep-rimouski.qc.ca implant alcohol treatment
how to get naltrexone out of your system does naltrexone cause weight loss natrexone
does naltrexone help with opiate withdrawal guitar-frets.com maltrexon
ldn and alcohol go what does naltrexone feel like
naltextrone naltroxone naltrexone prescribing information
www lowdosenaltrexone org link naltrexone manufacturer
how naltrexone works blog.admissionnews.com ldn therapy
how naltrexone works blog.admissionnews.com ldn therapy
naltrexone low dose go low dose naltrexone for opiate withdrawal
naltrexone in canada go www lowdosenaltrexone org
low dose naltrexone sleep naltrexone alcohol monthly shot for opiate addiction
naltrexone for pain how to make low dose naltrexone ldn low dose naltrexone
how to take naltrexone click naltrexone classification
naltrexone wiki charamin.jp naltrexone for multiple sclerosis user reviews
naltrexone drug class charamin.jp low dose naltrexone alcohol
naltrexone drug class charamin.jp low dose naltrexone alcohol
naltrexone without a prescription naltrexone 1.5 mg www lowdosenaltrexone org
naltrexone without a prescription side effects of revia www lowdosenaltrexone org
low dose naltrexone buy online read low dose naltrexone withdrawal
naltrexone multiple sclerosis click what is naltrexone used for
naltrexone multiple sclerosis vivitrex what is naltrexone used for
naltrexone multiple sclerosis oscarsotorrio.com what is naltrexone used for
naltrexone and opiates link naltrexone how it works
low dose naltrexone pregnancy naltrexone side effects depression vivitrol injection cost
what does naltrexone feel like read ldn homepage
injections for alcoholics to stop drinking click how does ldn work
how much is naltrexone naltroxene low dose naltrexone weight loss
prednisolon waran prednisolon 30 mg prednisolon 5 mg

Σχετικές αναρτήσεις:        
Θεάσεις: 321 | Σχόλια: