Επισκέψεις

On line επισκέπτες: 2 Μέχρι σήμερα: 605450

09/05/2024


Δημοφιλή

Εκλογικός κατάλογος του Δήμου Μονεμβασίας του 1856 (Από Γ.Α.Κ). Προσέξτε τα Επώνυμα.
Περισσότερα...

Οι Γάμοι στην Ελίκα από το 1893 μέχρι το 1907. Παρακαλώ κρατείστε τον πίνακα αυτόν για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας...
Περισσότερα...

Ο ιερέας Κυριάκος Κουσούλης (1915) και η πρεσβυτέρα Χρυσώ Κουσούλη, έζησαν μαζί 65 χρόνια και πέθαναν τον Ιούλιο του 2010 την ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ.
Περισσότερα...

Μια αξιοπρόσεκτη πληροφορία για τους κατοίκους του χωριού μας. Συμπληρωματικός πίνακας για το 1840.
Περισσότερα...

Η Οικογένεια Μιχαήλ (Μάκη) Τσιγκούνη
Περισσότερα...

Οι μαθητές του χωριού μας το έτος 1927 με διευθυντή τον Δάσκαλο Γεώργιο Καλογεράκο. Εδώ θα βρείτε ή τους γονείς σας ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας.
Περισσότερα...

Έγγραφα περί των Κρητών προσφύγων εις την Πελοπόννησον επί Καποδίστρια (πηγή ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ - Δικαίος Β. Βαγιακάκος).
Περισσότερα...

Χαραμιάνοι ( ένα κείμενο από την ιστοσελίδα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ)
Περισσότερα...

Παρατσούκλι… το δεύτερο όνομα που γίνεται πρώτο!
Περισσότερα...

Οι Ευεργέτες της Ελίκας
Περισσότερα...

Οι γάμοι στην Ελίκα τα έτη 1914 μέχρι 1917. Είναι το μοναδικό αρχείο που αναφέρονται οι Ιερείς του χωριού μας...
Περισσότερα...

Μια δεύτερη συλλογή από κείνες τις λέξεις που η ντόπια μας γλώσσα κινδυνεύει … να ξεχάσει …
Περισσότερα...

Απογραφή για την Ελίκα το 1834 (το έλαβα από τον Κυριάκο Κοντάκο του Βασιλείου)
Περισσότερα...

Μαθητές της Ελίκας που φοίτησαν στη Μ.Ε. 1883-1898
Περισσότερα...

Κείμενο του Λευτέρη Κουσούλη αφιερωμένο στην θειά Μαργαρίτα.
Περισσότερα...

Ξινοτραχανάς στο τηγάνι (μια ξεχασμένη συνταγή της Ντίνας Κοφινά) Είναι από τις καλλίτερες γεύσεις που θυμάμαι από μικρό παιδί.
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος Ι)
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος IΙ)
Περισσότερα...

Δέκα ωραίες λέξεις από τον Λάμπη και τον Βαγγέλη
Περισσότερα...

Ένα μουσείο παλαιών πετρελαιομηχανών γεννιέται στην Ελίκα...
Περισσότερα...

Μεταλλεία του τόπου μας από 1874
Περισσότερα...

Μερικά ακόμα παρατσούκλια από κάποιους που έχουν γερή μνήμη ( Λάμπης, Γιάννης ...)
Περισσότερα...

Μια ενδιαφέρουσα Ιστορική πληροφορία από τον Γιώργο Μεϊμέτη όπως την κατέγραψε από τον Μάκη Τσιγκούνη...
Περισσότερα...

Σπυρίδων Χούλης
Περισσότερα...

Τοπωνύμιο είναι...
Περισσότερα...

Διοικητικές μεταβολές του χωριού μας από το 1835 έως 2010
Περισσότερα...

Εργάτης της θάλασσας. Ένα πανάρχαιο ιερό επάγγελμα που το τίμησαν πολλά παλληκάρια του χωριού μας, (γνωρίζω και μια Ελικιώτισσα)!
Περισσότερα...

Κατάσταση διδασκάλων Eλίκας
Περισσότερα...

Ιδιωματισμοί
Περισσότερα...

Λίγα λόγια για τον Ιατρό Εμμανουήλ Καλικάτζαρο.
Περισσότερα...

ο πληθυσμός των χωριών μας κατά τις αντίστοιχες απογραφές. Στοιχεία από Γ.Α.Κ
Περισσότερα...

ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περί κατοικήσεως της νήσου Ελαφονησίου (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΡΙΘ. 9 - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, 6 Μαρτίου 1837).
Περισσότερα...

Από τον Λάμπη τον Ρέγα ...πήρα γράμμα που έγραφε ...χαρτί όπου ομίλει !!!
Περισσότερα...

Ευχαριστήρια Επιστολή προς τον Ποιμενάρχη μας κκ Ευστάθιο από τους κατοίκους του χωριού Ελίκας και του προέδρου Γεωργίου Ι. Κουσούλη.
Περισσότερα...

Παρωρίτες είμαστε, παραρά γυρεύουμε, τα παιδιά τα παίρνουμε!!!
Περισσότερα...

Δραστηριότητα

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στο site
μας 449 αναρτήσεις!

Ανάλυση...


Δημοφιλή

ΕΛΙΚΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Λευτέρης Νουφράκης, ο Κρητικός παπάς που τόλμησε να λειτουργήσει στην Αγιά Σοφιά, 466 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης!!!

Α-551. Λευτέρης Νουφράκης, ο Κρητικός παπάς που τόλμησε να λειτουργήσει στην Αγιά Σοφιά, 466 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης!!!


Λαογραφία-->Μνημεία-->Ανθρώπου 19/09/2015 00:01:04


ΠΑΝΤΑ δικιά μας θα ναι...
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο γραμμένο στην εφημερίδα «ΩΡΑ των σπορ» στο φύλλο της 7 Αυγούστου 2015 από τον δημοσιογράφο Κώστα Κετσετζόγλου.
 
Κάποτε μου μίλησε ο παππούς μου για ένα Κρητικό παπά, αληθινό παλικάρι, που τον Γενάρη του 1919 λειτούργησε κάτω από τους χιλιόχρονους θόλους της Αγια-Σοφιάς!!
Τον γνώριζε καλά, διότι ήταν στρατιωτικός ιερέας στη Μεραρχία που ανήκε και ο ίδιος, στη Μεραρχία εκείνη που αργότερα συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία κι έφτασε ως τις πύλες της Άγκυρας, ήπιε νερό από το Σαγγάριο!... Όμως αλίμονο! Αυτό το δροσερό νερό μετατράπηκε λίγο αργότερα σε καυτό πύρινο ποτάμι πόνου και οδύνης, που έκαψε τις καρδιές όλων των Ελλήνων.
Στα λόγια του παππού μου δεν έδωσα τότε μεγάλη σημασία. Μου φάνηκε αυτό που μου λεγε απίθανο, το θεώρησα σαν ένα παραλήρημα, απομεινάρι εκείνου του αβάσταχτου, του αφάνταστου πόνου που ένιωθε ο παππούς μου, όταν αναθυμόταν τα περασμένα, όταν άκουγε τις λέξεις Ιωνία, Σμύρνη, Πέργαμος, Αϊβαλί, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαγγάριος, Εσκί Σεχίρ, Αφιόν Καραχισάρ, Πόλη, Αγια-Σοφιά!! Οι λέξεις αυτές είχαν πάρει στο νου και στην καρδιά του παππού μου τη θέση ό,τι πιο ιερού και πιο νοσταλγικού είχε σ αυτή τη ζωή, ακόμη πιο ιερού και από τα ίδια τα παιδιά του, τα εγγόνια του, την ίδια τη ζωή του!
Δεκάδες φορές τον αντίκρισα με τα παιδικά μάτια μου να κλαίει -πολλές φορές ξεσπούσε σε γοερούς λυτρωτικούς λυγμούς- προσφέροντας αυτά τα άγια ονόματα που ταυτίζονται με τη διαχρονική ιστορική πορεία και παρουσία του Γένους μας πάνω στη γη. Τότε δεν καταλάβαινα τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Μονάχα μια ακαθόριστη απορία κυριαρχούσε στην ψυχή μου απ αυτήν την ξεχωριστή στάση του παππού μου. Λίγο αργότερα κατάλαβα την καθοριστική επίδραση αυτών των δακρύων, αυτών των λυγμών στη δική μου ψυχή. Την καταλαβαίνω τώρα, θα την αισθάνομαι πάντα να κυριαρχεί σ όλο το είναι μου.
Ο παππούς μου βέβαια είχε δίκιο, όταν έλεγε πως τον Ιανουάριο του 1919 λειτουργήθηκε η Αγιά-Σοφιά! Πρωταγωνιστής αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος της εθνικής ζωής μας, το οποίο δυστυχώς αγνοούν πολλοί Έλληνες, ήταν ένα αληθινό παλικάρι, ένα βλαστάρι της λεβεντογέννας Κρήτης, της οποίας τα ανδρεία παιδιά έδωσαν πάντα το μεγάλο «παρών» σ όλους τους αγώνες του Γένους από τα πανάρχαια χρόνια (Ιδομενέας, Νέαρχος κ.α.) ως τις μέρες μας (Μακεδονικός Αγώνας, Δρίσκο της Ηπείρου κ.α.). Αναφερόμαστε στον παπα-Λευτέρη Νουφράκη από τις Αλώνες Ρεθύμνου, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στη Β Ελληνική Μεραρχία, μια από τις δύο Μεραρχίες που συμμετείχαν στις αρχές του 1919 στο «συμμαχικό» εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Η Μεραρχία αυτή, στον δρόμο προς την Ουκρανία, στάθμευσε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, την Πόλη των ονείρων του ελληνικού λαού, η οποία βρισκόταν τότε υπό «συμμαχική επικυριαρχία», ύστερα από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών με επικεφαλής το γενναίο Κρητικό και μαζί του τον ταξίαρχο Φραντζή, τον Ταγματάρχη Λιαρομάτη, τον Λοχαγό Σταματίου και τον Υπολοχαγό Νικολάου αγνάντευαν από το πλοίο την πόλη και την Αγιά-Σοφιά, κρύβοντας βαθιά μέσα στην καρδιά τους το μεγάλο μυστικό τους, τη μεγάλη απόφαση που είχαν πάρει το περασμένο βράδυ, ύστερα από πρόταση και έντονη επιμονή του λιονταρόψυχου Κρητικού παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Να βγουν, δηλαδή, στην πόλη και να λειτουργήσουν στην Αγια-Σοφιά.
Όλοι τους ήταν διστακτικοί, όταν άκουσαν τον παπα-Λευτέρη να τους προτείνει το μεγάλο εγχείρημα. Ήξεραν ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η Αγια-Σοφιά ήταν ακόμη τζαμί, σίγουρα κάποιοι φύλακες θα ήταν εκεί, κάποιοι άλλοι θα πήγαιναν για προσευχή, δεν ήταν δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να γεμίσει η εκκλησία. Ύστερα ήταν και οι ανώτεροί τους που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι αυτήν την ενέργεια, η οποία σίγουρα θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων από τους «συμμάχους» για την «Προκλητικότητά» της. Ίσως, μάλιστα, να δημιουργείτο και διπλωματικό επεισόδιο, που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Όμως ο παπα-Λευτέρης έχει πάρει την απόφασή του, ήταν αποφασιστικός και κατηγορηματικός.
- Αν δεν έρθετε εσείς, θα πάω μοναχός μου! Μόνο ένα ψάλτη θέλω. Εσύ, Κωνσταντίνε (Λιαρομάτη), θα μου κάνεις τον ψάλτη;
- Εντάξει, παππούλη, του απάντησε ο Ταγματάρχης, που πήρε και αυτός την ίδια απόφαση, κι όλα πια είχαν μπει στο δρόμο τους.
Τελικά, μαζί τους πήγαν και οι άλλοι.
Το πλοίο που μετέφερε τη Μεραρχία είχε αγκυροβολήσει στ ανοιχτά, γι’ αυτό επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα στην οποία κωπηλατούσε ένας Ρωμιός της Πόλης και σε λίγο αποβιβάστηκαν στην προκυμαία. Ο Κοσμάς, ο ντόπιος βαρκάρης, έδεσε τη βάρκα και τους οδήγησε από το συντομότερο δρόμο στην Αγια-Σοφιά. Η πόρτα ήταν ανοιχτή, λες και τους περίμενε. Ο Τούρκος φύλακας κάτι πήγε να πει στη γλώσσα του, όμως τον καθήλωσε στη θέση του και τον άφησε άφωνο ένα άγριο κι αποφασιστικό βλέμμα του Ταξίαρχου Φραντζή. Όλοι μπήκαν μέσα με ευλάβεια και προχώρησαν κάνοντας το σταυρό τους. Ο παπα-Λευτέρης ψιθύρισε με μεγάλη συγκίνηση: «Εισελεύσομαι εις τον οίκον σου, προσκυνήσω προς Ναόν Αγίον σου εν φόβω...».
Προχωρεί γρήγορα, δεν χρονοτριβεί. Εντοπίζει το χώρο στον οποίο βρισκόταν το Ιερό και η Αγία Τράπεζα. Βρίσκει ένα τραπεζάκι, το τοποθετεί σ αυτή τη θέση, ανοίγει την τσάντα του, βγάζει όλα τα απαραίτητα για τη Θεία λειτουργία, βάζει το πετραχήλι του και αρχίζει.
- Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
- Αμήν, αποκρίνεται ο Ταγματάρχης Λιαρομάτης και η Θεία Λειτουργία στην Αγια-Σοφιά έχει αρχίσει. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να την ολοκληρώσουμε, σκέφτονται όλοι, και σταυροκοπιούνται με κατάνυξη. Οι αξιωματικοί μοιάζουν να τα χουν χαμένα, όλα έγιναν τόσο ξαφνικά και φαίνονται απίστευτα.
Η Θεία Λειτουργία προχωρεί κανονικά. Η Αγια-Σοφιά ύστερα από 466 ολόκληρα χρόνια ξαναλειτουργείται!! Ο παπα-Λευτέρης συνεχίζει. Όλα γίνονται ιεροπρεπώς, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας. Ακούγονται τα «ειρηνικά», το «Κύριε ελέησον», το «ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού...», που γράφτηκε από τον ίδιο τον Ιουστινιανό με την προσταγή και τη φροντίδα του οποίου χτίστηκε και η Αγια-Σοφιά. Ακολουθεί η Μικρή Είσοδος, το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ...», ο Απόστολος από τον Ταξίαρχο Φραντζή και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα από τον παπα-Λευτέρη. Χρέη νεωκόρου εκτελεί ο Υπολοχαγός Νικολάου. Στο μεταξύ η Αγια-Σοφιά αρχίζει να γεμίζει με Τούρκους. Ο παπα-Νουφράκης δεν πτοείται και συνεχίζει. Οι άλλοι κοιτάζουν σαστισμένοι πότε τον ατρόμητο παπά και πότε τους Τούρκους που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούν σιωπηλοί μην μπορώντας ίσως να πιστέψουν στα μάτια τους, διότι αυτό που γινόταν εκείνη την ώρα μέσα στην Αγια-Σοφιά ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο.
Μετά το Ευαγγέλιο ακολουθεί το Χερουβικό από τον Ταγματάρχη Λιαρομάτη, ενώ ο παπα-Λευτέρης τοποθετεί το αντιμήνσιο πάνω στο τραπεζάκι, για να κάνει την Προσκομιδή. Οι Τούρκοι συνεχώς πληθαίνουν. Οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά και ανεπανάληπτες, επικές. Ο παπα-Νουφράκης συνεχίζει. Βγάζει από την τσάντα ένα μικρό Άγιο Ποτήριο, ένα δισκάριο, ένα μαχαιράκι, ένα μικρό πρόσφορο κι ένα μικρό μπουκαλάκι με νάμα. Με ιερή συγκίνηση και κατάνυξη κάνει την προσκομιδή, ενώ ο Λιαρομάτης συνεχίζει να ψάλλει το Χερουβικό. Όταν ολοκλήρωσε την Προσκομιδή, στρέφεται στον Υπολοχαγό Νικολάου, του λέει ν ανάψει το κερί για να ακολουθήσει η Μεγάλη Είσοδος. Ο νεαρός Υπολοχαγός προχωρεί μπροστά με το αναμμένο κερί και ακολουθεί ο παπάς βροντοφωνάζοντας: «Πάααντων ημών μνησθείη Κύριος ο Θεός...».
Στη συνέχεια ακολουθούν οι «Αιτήσεις» και το «Πιστεύω», το οποίο είπε ο Φραντζής. Στο μεταξύ η Αγια-Σοφιά έχει γεμίσει με Τούρκους κι ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί Έλληνες της Πόλης, που βρέθηκαν εκεί αυτή την ώρα και παρακολουθούν με συγκίνηση τη λειτουργία, χωρίς να τολμούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους «διά τον φόβον των Ιουδαίων» δηλαδή των Τούρκων. Μόνο κάποιες στιγμές δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα που τρέχουν από τους οφθαλμούς τους και για να μην προδοθούν φροντίζουν και τα σκουπίζουν πριν γίνουν «πύρινο» ποτάμι και τότε ποιος θα μπορούσε να τα συγκρατήσει.
Η Λειτουργία, στο μεταξύ, φτάνει στο ιερότερο σημείο της, την Αναφορά. Ο παπα-Λευτέρης, με πάλλουσα από τη συγκίνηση φωνή, λέει: «Τα σα εκ των Σω, Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα». Όλοι οι αξιωματικοί γονατίζουν και η φωνή του Ταγματάρχη Λιαρομάτη ακούγεται να ψέλνει το «Σε υμνούμεν, Σε ευλογούμεν, Σοι ευχαριστούμεν Κύριε και δεόμεθά Σου ο Θεός ημών»., Σε λίγη ώρα η αναίμακτη θυσία του Κυρίου μας έχει τελειώσει στην Αγια-Σοφιά, ύστερα από 466 ολόκληρα χρόνια!! Ακολουθεί το «Άξιον Εστί», το «Πάτερ ημών»... το «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε» και όλοι οι αξιωματικοί πλησιάζουν και κοινωνούν τα Άχραντα Μυστήρια. Ο παπα-Λευτέρης λέει γρήγορα τις ευχές και ενώ ο Λιαρομάτης ψέλνει το «Ειη το όνομα Κυρίου ευλογημένον...» καταλύει το υπόλοιπον της Θείας Κοινωνίας και απευθυνόμενος στον Υπολοχαγό Νικολάου του λέει: «Μάζεψέ τα γρήγορα όλα και βάλτα μέσα στην τσάντα». Ύστερα κάνει την Απόλυση!
Η Θεία Λειτουργία στην Αγια-Σοφιά έχει ολοκληρωθεί. Ένα όνειρο δεκάδων γενεών Ελλήνων έχει γίνει πραγματικότητα. Ο παπα-Νουφράκης και οι τέσσερις αξιωματικοί είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στο πλοίο. Η Εκκλησία, όμως, είναι γεμάτη Τούρκους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να γίνονται άγριοι, επιθετικοί, συνειδητοποιώντας τι ακριβώς είχε συμβεί. Η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα. Όμως δε διστάζουν, πλησιάζει ο ένας τον άλλο, γίνονται «ένα σώμα», μια γροθιά και προχωρούν προς την έξοδο.
Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να τους επιτεθούν, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος παρουσιάζεται με την ακολουθία του και τους λέει: "Ντουρούν χέμεν.. (Αφήστε τους να περάσουν). Το είπε με μίσος. Θα ήθελε να βάψει τα χέρια του με το αίμα τους, όμως εκείνη τη στιγμή έτσι έπρεπε να γίνει, αυτό επέβαλλαν τα συμφέροντα της πατρίδας του, δεν ήταν χρήσιμο γι αυτούς να σκοτώσουν τώρα πέντε Ρωμιούς αξιωματικούς μέσα στην Αγια-Σοφιά. Δεν ξεχνά ότι στ ανοιχτά της Πόλης βρίσκονται δύο ετοιμοπόλεμες Ελληνικές Μεραρχίες κι ακόμη ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ουσιαστικά υπό την επικυριαρχία των νικητών του Α Παγκοσμίου Πολέμου, στους οποίους βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται οι Τούρκοι.
Στο άκουσμα αυτών των λόγων οι Τούρκοι υποχωρούν. Ο παπα-Νουφράκης και οι άλλοι αξιωματικοί βγαίνουν από την Αγια-Σοφιά και κατευθύνονται προς την προκυμαία, όπου τους περιμένει η βάρκα.
Ένας μεγαλόσωμος Τούρκος τους ακολουθεί, σηκώνει ένα ξύλο και ορμά για να χτυπήσει τον παπα-Νουφράκη. Διαισθάνεται, ξέρει ότι αυτός ο παπάς είναι ο εμπνευστής, ο δημιουργός αυτού του γεγονότος.
Ο ηρωικός παπάς σκύβει για να προφυλαχθεί, αλλά ο Τούρκος καταφέρνει και τον χτυπά στον ώμο. Λυγίζει το σώμα του από τον αβάσταχτο πόνο, όμως μαζεύει τις δυνάμεις του, ανασηκώνεται και συνεχίζει να προχωρεί. Στο μεταξύ ο Ταγματάρχης Λιαρομάτης και ο Λοχαγός Σταματίου αφοπλίζουν τον Τούρκο, που είναι έτοιμος για να δώσει το πιο δυνατό κι ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον παπά.
Ήδη, πλησιάζουν στη βάρκα. Μπαίνουν όλοι μέσα. Ο Κοσμάς μαζεύει τα σχοινιά και αρχίζει γρήγορα να κωπηλατεί. Σε λίγο βρίσκονται πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο ασφαλείς και θριαμβευτές. Βέβαια ακολούθησε διπλωματικό επεισόδιο και οι «σύμμαχοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος αναγκάστηκε να επιπλήξει τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Όμως κρυφά επικοινώνησε μαζί του και «επαίνεσε και συνεχάρη τον πατριώτη ιερέα, που έστω και για λίγη ώρα ζωντάνεψε μέσα στην Αγια-Σοφιά τα πιο ιερά όνειρα του Έθνους μας».
Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το ιστορικό της Θείας Λειτουργίας που έγινε ύστερα από 446 χρόνια στην Αγια-Σοφιά από τον ηρωικό παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Σίγουρα οι περισσότεροι Νεοέλληνες το αγνοούμε. Το όνομα του λιονταρόψυχου Κρητικού δε λέει τίποτα στο νου και στην καρδιά μας. Κι όμως αυτός ο απλός παπάς από τις Αλώνες Ρεθύμνου σήκωσε πάνω στους ώμους του και ζωντάνεψε, έστω και για λίγο, ένα από τα πιο επικά, πιο ιερά, πιο άγια όνειρα του Γένους.
Aυτή είναι η ιστορία, όπως είχε γραφτεί πριν χρόνια. Πλέον υπάρχει ανδριάντας στο χωριό του και κάθε χρόνο σαν σήμερα όλο το χωριό  τιμά τον παπά Λευτέρη Νουφράκη για να θυμισει σε ολους μας ότι οι ήρωες δεν φεύγουν ποτέ. Από πέρυσι τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Χάρη στον Αλέξανδρο Μαργαρίτη, που μου έκανε ένα υπέροχο δώρο, ήρθε στα χέρια μου ένα βιβλίο. Ένα παιδικό παραμύθι που γράφτηκε για αυτή την ιστορία που πράγματι σαν παραμύθι είναι. Λέγεται, «Συνέβη εις την ΠΟΛΗ». Να το πάρετε στα παιδιά σας.
 
my ex cheated on me is my husband cheated on me i cheat on my husband
should i cheat on my boyfriend quiz i cheated on my boyfriend quotes has my boyfriend cheated on me quiz
i think my girlfriend cheated on me read did my girlfriend cheat on me
find an affair thesailersweb.com what makes husbands cheat
reasons why women cheat link i dream my husband cheated on me
my husband cheated on me read reasons married men cheat
kr vijaya sex stories adult stories online masterbation classes sex stories
pet prescription discount card aaamlog.com discount rx
next day pill http://abortionpill-online.com late termination of pregnancy
rite aide coupons rite aid load to card rite aid coupon policy
priligy 90mg twodrunkmoms.com rifaximin pill
celecoxib 200mg click ventolin 4mg
propecia pill kamagra 100mg sildenafil citrate pill
new prescription coupon read prescription savings cards
revia pill go diflucan pill
revia pill go diflucan pill
viagra coupons free viagra savings and coupons viagra discount coupon
printable coupons for viagra discount coupons for prescriptions prescription drugs discount cards
coupons for viagra softballspa.com viagra savings and coupons
viagra coupon free modelosguayaquil.com coupon viagra
viagra coupon free prescription coupon card coupon viagra
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
lisinopril and ginseng lisinopril and ginseng lisinopril and ginseng
bystolic savings card program link what is the generic name for bystolic
bystolic savings card program go what is the generic name for bystolic
daliresp patient assistance click forest laboratories patient assistance
abortion pill miami go abortion advice
cialis coupon cialis coupon cialis coupon
what is the generic for bystolic link bystolic coupon voucher
cialis online discount cialis coupon free cialis discount
discount drug coupons sporturfintl.com coupons for cialis
cialis coupons online link prescription card discount
abortion arguments is abortion safe when can u get an abortion
cialis discount coupons online dimaka.com cialis prescription coupon
low dose naltrexone pregnancy tymejczyk.com implant for opiate addiction
vivitrol shot for opiate addiction avonotakaronetwork.co.nz side effects of revia
naltrexone side effects reviews avonotakaronetwork.co.nz how to get naltrexone
low dose naltrexone uk fibromyalgia ldn when to take naltrexone
low dose naltrexone for sale click revia side effects
low dose naltrexone for sale site revia side effects
low dose naltrexone for sale click revia side effects
naltrexone side effects depression blog.bjorback.com naltrexone for cutting
low dose naltrexone fibromyalgia site.cegep-rimouski.qc.ca naltrexone revia
how to get naltrexone out of your system go natrexone
does naltrexone help with opiate withdrawal vivitrol shot information maltrexon
ldn and alcohol go what does naltrexone feel like
naltextrone naltroxone naltrexone prescribing information
naltrexone alcohol side effects go low dose naltrexone neuropathy
naltrexone alcohol side effects go low dose naltrexone neuropathy
low dose naltrexone pharmacy click naltrexone for cutting
is naltrexone safe what are the side effects of naltrexone low dose naproxen
naltrexone low dose low dose naltrexone online pharmacy low dose naltrexone for opiate withdrawal
low dose naltrexone sleep site monthly shot for opiate addiction
does naltrexone help with withdrawal open detox
naltrexone wiki charamin.jp naltrexone for multiple sclerosis user reviews
low dose naltrexone buy online peider.dk low dose naltrexone withdrawal
low dose naltrexone buy online peider.dk low dose naltrexone withdrawal
naltrexone 25 mg charamin.com naltrexone hydrochloride tablets 50 mg
injections for alcoholics to stop drinking click how does ldn work
implant alcohol treatment guitar-frets.com vivitrol drug
shot for alcohol cravings naltrexone challenge how does naltrexone make you feel
alcoholism blog.jrmissworld.com vivitrol medication
quetiapin und valdoxan ogsportogkaffe.site quetiapin pris

Σχετικές αναρτήσεις:        
Θεάσεις: 318 | Σχόλια: