Επισκέψεις

On line επισκέπτες: 1 Μέχρι σήμερα: 604458

20/04/2024


Δημοφιλή

Εκλογικός κατάλογος του Δήμου Μονεμβασίας του 1856 (Από Γ.Α.Κ). Προσέξτε τα Επώνυμα.
Περισσότερα...

Οι Γάμοι στην Ελίκα από το 1893 μέχρι το 1907. Παρακαλώ κρατείστε τον πίνακα αυτόν για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας...
Περισσότερα...

Ο ιερέας Κυριάκος Κουσούλης (1915) και η πρεσβυτέρα Χρυσώ Κουσούλη, έζησαν μαζί 65 χρόνια και πέθαναν τον Ιούλιο του 2010 την ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ.
Περισσότερα...

Μια αξιοπρόσεκτη πληροφορία για τους κατοίκους του χωριού μας. Συμπληρωματικός πίνακας για το 1840.
Περισσότερα...

Η Οικογένεια Μιχαήλ (Μάκη) Τσιγκούνη
Περισσότερα...

Οι μαθητές του χωριού μας το έτος 1927 με διευθυντή τον Δάσκαλο Γεώργιο Καλογεράκο. Εδώ θα βρείτε ή τους γονείς σας ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας.
Περισσότερα...

Έγγραφα περί των Κρητών προσφύγων εις την Πελοπόννησον επί Καποδίστρια (πηγή ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ - Δικαίος Β. Βαγιακάκος).
Περισσότερα...

Χαραμιάνοι ( ένα κείμενο από την ιστοσελίδα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ)
Περισσότερα...

Παρατσούκλι… το δεύτερο όνομα που γίνεται πρώτο!
Περισσότερα...

Οι Ευεργέτες της Ελίκας
Περισσότερα...

Οι γάμοι στην Ελίκα τα έτη 1914 μέχρι 1917. Είναι το μοναδικό αρχείο που αναφέρονται οι Ιερείς του χωριού μας...
Περισσότερα...

Απογραφή για την Ελίκα το 1834 (το έλαβα από τον Κυριάκο Κοντάκο του Βασιλείου)
Περισσότερα...

Μια δεύτερη συλλογή από κείνες τις λέξεις που η ντόπια μας γλώσσα κινδυνεύει … να ξεχάσει …
Περισσότερα...

Μαθητές της Ελίκας που φοίτησαν στη Μ.Ε. 1883-1898
Περισσότερα...

Κείμενο του Λευτέρη Κουσούλη αφιερωμένο στην θειά Μαργαρίτα.
Περισσότερα...

Ξινοτραχανάς στο τηγάνι (μια ξεχασμένη συνταγή της Ντίνας Κοφινά) Είναι από τις καλλίτερες γεύσεις που θυμάμαι από μικρό παιδί.
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος Ι)
Περισσότερα...

Δέκα ωραίες λέξεις από τον Λάμπη και τον Βαγγέλη
Περισσότερα...

Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος IΙ)
Περισσότερα...

Ένα μουσείο παλαιών πετρελαιομηχανών γεννιέται στην Ελίκα...
Περισσότερα...

Μεταλλεία του τόπου μας από 1874
Περισσότερα...

Μερικά ακόμα παρατσούκλια από κάποιους που έχουν γερή μνήμη ( Λάμπης, Γιάννης ...)
Περισσότερα...

Μια ενδιαφέρουσα Ιστορική πληροφορία από τον Γιώργο Μεϊμέτη όπως την κατέγραψε από τον Μάκη Τσιγκούνη...
Περισσότερα...

Σπυρίδων Χούλης
Περισσότερα...

Διοικητικές μεταβολές του χωριού μας από το 1835 έως 2010
Περισσότερα...

Εργάτης της θάλασσας. Ένα πανάρχαιο ιερό επάγγελμα που το τίμησαν πολλά παλληκάρια του χωριού μας, (γνωρίζω και μια Ελικιώτισσα)!
Περισσότερα...

Κατάσταση διδασκάλων Eλίκας
Περισσότερα...

Τοπωνύμιο είναι...
Περισσότερα...

Ιδιωματισμοί
Περισσότερα...

Λίγα λόγια για τον Ιατρό Εμμανουήλ Καλικάτζαρο.
Περισσότερα...

Από τον Λάμπη τον Ρέγα ...πήρα γράμμα που έγραφε ...χαρτί όπου ομίλει !!!
Περισσότερα...

ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περί κατοικήσεως της νήσου Ελαφονησίου (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΡΙΘ. 9 - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, 6 Μαρτίου 1837).
Περισσότερα...

ο πληθυσμός των χωριών μας κατά τις αντίστοιχες απογραφές. Στοιχεία από Γ.Α.Κ
Περισσότερα...

Ευχαριστήρια Επιστολή προς τον Ποιμενάρχη μας κκ Ευστάθιο από τους κατοίκους του χωριού Ελίκας και του προέδρου Γεωργίου Ι. Κουσούλη.
Περισσότερα...

Παρωρίτες είμαστε, παραρά γυρεύουμε, τα παιδιά τα παίρνουμε!!!
Περισσότερα...

Δραστηριότητα

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στο site
μας 449 αναρτήσεις!

Ανάλυση...


Δημοφιλή

ΕΛΙΚΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος IIΙ)

Α-65. Τα τοπωνύμια της περιοχής μας (Μέρος IIΙ)


Λαογραφία-->Τοπωνύμια 03/08/2014 14:19:52

Κ ύ θ η ρ α - Κυθηρία γη - Τσιρίγο – Πορφυρούσα
Α)   TA   Κ Υ Θ Η Ρ Α
α) Ετυμολογική προσέγγιση : Μια πρώτη ορθοτόμηση της λέξης είναι η έξης. Κυ-θηρα.
Το πρώτο μέρος κυ υποστηρίζεται από τα ρήματα.
1) κύω = κυέω= συλλαμβάνω, κυοφορώ, εγκυμονώ. Κυούμαι= παράγω, γεννώ.
2) Κεύθω =κύθω = κρύπτω, περιέχω , περιλαμβάνω, διατηρώ κάτι κρυπτόν.
3) Κυμαίνω = υψούμαι εις κύματα . Κύμανσης = κυματισμός.
4) Κυκλέω –ώ = γυρίζω, περιστρέφω, επανέρχομαι περιοδικά.
5) Κυνηγέω-ώ = θηρεύω= καταδιώκω.
Το δεύτερο συνθετικό θηρα σηματοδοτεί  ότι στην περιοχή, που δηλώνει  το τοπωνύμιο , υπάρχουν  θηράματα = θηρά-ματα.                                                                                                               
Συμπέρασμα: Τα Κύθηρα είναι ένας τόπος  στον οποίο κυοφορούνται και γεννιούνται  θηράματα ,καθώς επίσης είναι ένας τόπος που τον επισκέπτονται  αποδημητικά πουλιά (επίσκεψη σε κύματα περιοδικά) όπου κρύπτονται και αναπαράγονται. Δηλαδή είναι ένα καταφύγιο  άγριας ζωής όπου  οι άνθρωποι έρχονται διαχρονικά  να κυνηγήσουν. (κλασσική περιοχή για να χαρακτηριστεί  «Natura περιοχή»).
Τα Κύθηρα = τα Κυθηράματα = τα Κυ-θηρά-ματα
Η «κυθηρία γη» μας παραπέμπει σε θήρευση νεαρών θηραμάτων.  Αφού λοιπόν στα Κύθηρα  αναπαράγονται και φιλοξενούνται  θηράματα,  ο άνθρωπος θα φέρει  τη θεά της αναπαραγωγής  Αφροδίτη για να προστατέψει τον  πλούτο αυτής της κυοφορίας.  Και πάλι, όλος αυτός ο θησαυρός  των θηραμάτων πρέπει να είναι επ’ ωφελεία  του ανθρώπου, άρα  μια άλλη θεά, η θεά  Άρτεμης, θα διδάξει  στους ανθρώπους την τέχνη του κυνηγιού.
Γι’ αυτό σε τούτο τον τόπο  λατρευόταν και η Άρτεμης και η Αφροδίτη.  Αυτή λοιπόν η ευλογημένη γη των Κυθήρων  ήταν από τα προϊστορικά χρόνια  η μάνα τροφοδότρα και για τους εντοπίους και για τους πλησίον ,αλλά και για τους επισκέπτες θαλασσοπόρους.
Μια δεύτερη ετυμολογική προσέγγιση  της λέξεως Κύθηρα θα μπορούσε να είναι η εξής: Κυθ-ηρα. Όπου το κυθ είναι κυδ από το κύδνη = κύματα δίνης ( τ=δ). Το δε ήρα είναι αόριστος  του ρήματος αίρω = σηκώνω  = υψώνω.  Με αυτή την δεύτερη προσέγγιση είναι  φανερό  ότι έχουμε μια περιοχή με θαλασσοταραχές   με υψηλά κύματα  που σημαίνει ότι το νησί πλήττεται  από δυνατούς αέρηδες ( κυματόεσσα  περιοχή) .                                                                                                                                                                                                                                                                                
Β)  ΤΟ  Τ Σ Ι Ρ Ι Γ Ο
α) Ετυμολογική προσέγγιση : Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι  το σύμπλεγμα  Τσ  δεν είναι στοιχείο  του αρχικού Ελληνικού τοπωνυμίου  διότι από το λεξικό των  Liddell & Scott δεν υπάρχει αρχαία λέξη από τσ. Γνωρίζουμε όμως ότι τα γράμματα  κ, σ  προφέρονται  ως τσ ( τσιτακισμός) .Το και γίνεται τσαι, το παιδάκι  γίνεται  παιδάτσι  και το Συμπόσιο γίνεται Τσιμπούσι. Το Ελληνικό τοπωνύμιο  που αρχίζει από Σ, οι ξένοι θα το γράψουν  με το Ελληνικό C=ς=σ. Δηλαδή το Συρίγο= Σιρίγο  θα το γράψουν  Cerigo, το οποίο προφέρεται Τσιρίγο. Εάν αυτή η παραδοχή  είναι ορθή τότε μπορούμε να πάμε σε βοηθητικές λέξεις για να δούμε, μέσα από αυτές, τι κρύβετε πίσω από  το τοπωνύμιο  Συρίγο= Τσιρίγο. Η λέξη Συρίζω  που γίνεται τσυρίζω = τσιρίζω είναι μια ηχοποιημένη  λέξη και σημαίνει ότι «βγάζω ένα συριστικό ήχο».  Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη λέξη στην οποία  πρέπει να στηριχτούμε για την λύση του μυστηρίου.
Αλλά τι είναι εκείνο που συρίζει-τσιρίζει τόσο έντονα  και χαρακτηριστικά  και έχει σχέση με το νησί;
Μήπως είναι από τον ποιμενικό αυλό ( σύριγξ- σύριγγος) των κτηνοτρόφων;   Όμως το νησί ποτέ δεν είχε τέτοια κτηνοτροφία που να δικαιολογεί …ομαδικοί συμφωνία ήχων από αυλούς ώστε αυτός ο ιδιαίτερος ήχος να δώσει όνομα.
 - Μήπως είναι από τον συριστικό  ήχο των δυνατών αέρηδων που επικρατούν στην περιοχή και σφυρίζουν συνεχώς; ( ένα νησί του Αιόλου δηλαδή).  Αυτό συνάδει με την δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας «Κύθηρα».
– Μήπως υπήρχε στις ακτές της κανένας σπηλαιώδης σωλήνας, κάποια σήραγγα σε μορφή αυλού, που η βίαιη διέλευση των κυμάτων προκαλούσαν αυτό τον συριγμό; Κάτι δηλαδή σαν το γεωλογικό  φαινόμενο που συμβαίνει στα καδία του Αγίου Νικολάου;
-Μήπως τα τσιρίγματα  των πολυπληθέστατων αποδημητικών πουλιών;
- Θα δώσω ακόμα μια ερμηνεία την οποία την θεωρώ πιο κοντά στην αλήθεια του τοπωνυμίου.  Η περιοχή των Βατίκων και των Κυθήρων κατά την διάρκεια της μακραίωνης  ιστορίας τους ανέπτυξαν και την τέχνη του μετάλλου. Η τέχνη του μετάλλου σε εκείνους τους χρόνους ήταν μεγάλη δύναμη . Τη γνώση αυτή την έκρυβαν καλά μέσα σε μύθους, όπως τώρα  κρύβουν την σύντηξη του ατόμου. Πιστεύω ότι η Αρχαία πόλις της Σίδης, όπου και αν την τοποθετούν  οι αρχαιολόγοι, έχει  όνομα, που μας παραπέμπει στην επεξεργασία σιδήρου.  Δηλαδή είναι  ένα πανάρχαιο  επαγγελματικό τοπωνύμιο . Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι κατάγονταν από το Όρος Ίδη της Κρήτης και είναι οι πρώτοι που έμαθαν από τον Ήφαιστο την κατεργασία του σιδήρου.
Η εξόρυξη, η κάθαρση των μετάλλων =μετ-άλλων  και η επεξεργασία ήταν ένα κλειστό επάγγελμα της εποχής.Η μεσόγειος ,κοιτίδα πολιτισμού, πρωτοστάτησε και στον τομέα αυτόν. Χαλκός, σίδηρος, χρυσός, κασσίτερος ( ταξίδια ως τις κασσιτερίδες  νήσους για το πολύτιμο υλικό κρατέρωμα (μπρούτζος) ήταν η δύναμη των κρατών που κατείχαν  αυτή την τέχνη. Κύπριοι, Μινωίτες, Κυθηριώτες, Βατικιώτες οι «πυρηνικοί επιστήμονες»  της εποχής του χαλκού και του σιδήρου, τα μεγάλα μυαλά της εποχής. Από τότε γινόταν «εξαγωγή»  μυαλών, από τότε η κακία και ο φθόνος για τους φέροντες την  γνώση !!! Ο Ήφαιστος, και κάθε τεχνίτης της μεταλλουργίας «βάφτιζε» το πυρακτωμένο μέταλλο  στο κρύο νερό, οπότε μαζί με τους αφρούς, τους  ατμούς και τα συρίγματα, αναδυόταν η ίδη = λάμψη του μετάλλου, η όμορφη Αφροδίτη. Όλη η περιοχή ήταν ένα καμίνι του Ηφαίστου . Γι’ αυτό και η ύπαρξη της αρχαίας πόλεως  Αφροδισιάδας. Στη Σίδη γινόταν η εξόρυξη του σιδήρου και στην Αφροδισιάδα η επεξεργασία της κάθαρσης και σκλήρυνσης  του μετάλλου. Μεγάλος ο έρωτας του πυρακτωμένου σιδήρου και του κρύου νερού. Μεγάλος ο έρωτας του Ηφαίστου και της Αφροδίτης. Η σημερινή Μόρφου= Μορφώ στην  Κύπρο είναι πόλης Λακωνική και δηλώνει την τέχνη της μορφοποίησης ( η ό-μορφη Αφροδίτη) του μετάλλου, δηλαδή την τέχνη της αναδυόμενης λαμπερής  Αφροδίτης.
(Δεν είναι επί του παρόντος, αλλά  ο μύθος της Αφροδίτης έχει στο άυλο επίπεδο και πιο σημαντική ερμηνεία που αφορά αποκλειστικά τον Άνθρωπο και όχι τα υλικά στοιχεία). Τώρα τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα για το τοπωνύμιο Τσιρίγο. Αρκεί να πάρουμε το πλοίο Πορφυρούσα και να πάμε  απέναντι στα  Κύθηρα. Εδώ θα τα βρούμε όλα. Και μεταλλεία για την εξόρυξη σιδήρου και καμίνια για την επεξεργασία του και σίγουρα θα ακούσουμε τον συριστικό ήχο της ένωσης του πυρακτωμένου σιδήρου με το κρύο νερό. Επί πλέον θα μάθουμε ότι εδώ  σφυρηλατήθηκαν  τα σιδηρά όπλα των ηρώων  της Λυκόφρονα και  Αμφιδάμαντα και γιατί όχι και αρκετά από τα αήττητα όπλα των Σπαρτιατών πολεμιστών. Το τοπωνύμιο «χαλκός» στο νότιο μέρος του νησιού, όπως και η πόλης  Σκάνδεια   συνηγορούν  ότι υπήρχαν αρχαία  κέντρα επεξεργασίας μετάλλων.

Γ)  Η Πορφυρούσα
α) Ετυμολογική προσέγγιση:                                                                                                                                                                                            Πορφύρα = πορ-φύρα  = περ-φύρα  = υπέρ-πύρα = κατακόκκινο.
Στήριξη από άλλες λέξεις:
α)  πιπέριον  = υπέρπυρον  β) παπαρούνα = πα- παρούνα = υπέρ- πύρινη  (της δε μήκωνος το άνθος  φοινικούν - Αριστοτέλης )   γ)πιπεριά.
Αυτές οι λέξεις είναι αντιδάνεια, πανάρχαιων Ελληνικών λέξεων από την εποχή που ο Έλληνας θαλασσοπόρος, μαζί με το εμπόριο, μετέφερε και δώριζε τον πολιτισμό του και τον αληθή του λόγο.
β) Στήριξη από άλλες λέξεις και  τοπωνύμια:
1) Φοινικούς, φοινός : Αυτός που έχει χρώμα βαθύ κόκκινο.
2) Φενεός: κόκκινο χρώμα – το χρώμα της πορφύρας.
3) Φόνος- φονιάς : Συνέπεια της πράξεως είναι το κόκκινο αίμα. Γι’ αυτό σε πολλά τοπωνύμια το φενεός γίνεται φονιάς.
Από τα λεξικά διαβάζουμε :
Πορφύρα: Μαλάκιο με αδένα που εκκρίνει βαθυκόκκινη ουσία. Η ουσία αυτή  στην αρχαιότητα ήταν η βασική  χρωστική ουσία για την Βάφη ενδυμάτων.
Άρα το όνομα Πορφυρούσα σηματοδοτεί ότι στην περιοχή γινόταν καλλιέργεια πορφύρας με σκοπό την εμπορία της χρωστικής ουσίας.
redirect reasons married men cheat women that cheat
redirect why people cheat in marriage women that cheat
married and want to cheat catch a cheater online
i dreamed my husband cheated on me website why women cheat on their husbands
married men affairs cheat husband
married men affairs women who cheat cheat husband
what makes husbands cheat wife cheaters most women cheat
what makes husbands cheat women who cheat on their husband most women cheat
what makes husbands cheat meet and cheat most women cheat
what makes husbands cheat wife cheaters most women cheat
website wives cheat read
click here men having affairs online
click here men having affairs online
click here women looking to cheat online
online affair link My girlfriend cheated on me
go link dating for married men
wives who cheat on husbands my husband cheated beautiful women cheat
married men who cheat with men looking to cheat wifes cheat
abortion clinics in milwaukee negative side effects of birth control pills go
how early can you get an abortion pill cost abortion pill getting an abortion
i dreamed my wife cheated on me sledaddicts.com will my husband cheat
my girlfriend cheated on me with her ex how do you get a girlfriend i cheated on my girlfriend and i want her back
my ex cheated on me link i cheat on my husband
how to know your wife cheated developersalley.com want to cheat on my wife
how to know your wife cheated go want to cheat on my wife
should i cheat on my boyfriend quiz blog.linglinzhu.com has my boyfriend cheated on me quiz
my wife cheated now what do i do open wife cheated now what
my wife cheated now what do i do robertsuk.com wife cheated now what
how do you get a girlfriend read how do you get girlfriend
did my girlfriend cheat how do i know if my girlfriend cheated on me why do guys cheat on their girlfriends
find an affair what makes people cheat what makes husbands cheat
women that cheat with married men robertsuk.com women cheat
women cheat megaedd.com wife cheated
how to cheat husband read the unfaithful husband
women who want to cheat site how do i know if my wife has cheated
adult breastfeeding stories underage lesbian sex stories bdsm boy sex stories
abortion clinics in ny abortion vacuum cytotec abortion
prescription medication coupons pharmacy discount free coupons printable
rx discounts coupons codinginterview.net free grocery store coupons
pet rx coupon vlpspeaks.com prescription drugs discount cards
cvs photo prints galcho.com cvs deal this week
cvs photo prints galcho.com cvs deal this week
rite aide coupons rite aid load to card rite aid coupon policy
cephalexin 500mg fluconazole avodart 0.5mg
cialis zithromax pill diflucan 50mg
zovirax 200mg yovi.info revia
celecoxib 200mg sciencegadgets.co.uk ventolin 4mg
celecoxib 200mg sciencegadgets.co.uk ventolin 4mg
new prescription coupon prescription drug cards prescription savings cards
clomiphene 25mg go levofloxacin pill
printable coupons for viagra read prescription drugs discount cards
printable coupons for viagra read prescription drugs discount cards
coupons for viagra read viagra savings and coupons
abortion pill abortion pill abortion pill
abortion pill abortion pill abortion pill
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
lisinopril and citrus lisinopril and citrus lisinopril and citrus
abortion pill abortion pill abortion pill
coupon for cialis discount prescription drug card printable cialis coupon
canada drug pharmacy coupon free discount prescription cards cialis trial coupon
gabapentin 300 mg for dogs side effects http://lensbyluca.com/300/mg/for/dogs/side/effects gabapentin 300 mg for dogs side effects
cialis dosage and side effects cialis dosage for bph
acheter viagra http://acheterviagraenfrance.com/ acheter viagra
cialis 10 mgr precos cialis 10 mgr precos cialis 10 mgr precos
discount drug coupons site coupons for cialis
discount drug coupons sporturfintl.com coupons for cialis
free prescription cards codesamples.in coupon for cialis
online cialis coupons cialis savings and coupons prescription discounts cards
online cialis coupons cialis savings and coupons prescription discounts cards
internet drug coupons codesamples.in internet drug coupons
cialis free coupon mha.dk discount drug coupon
who can have an abortion how to terminate a pregnancy how soon can you have an abortion
who can have an abortion how to terminate a pregnancy how soon can you have an abortion
naltrexone implant removal site opioid antagonist implant
low dose naltrexone side effects autism open naltrexone detox
low dose naltrexone sleep site naltrexone mechanism
low dose naltrexone online pharmacy onlineseoanalyzer.com naltrexone pellet
alcohol is an agonist for onlineseoanalyzer.com naltraxone implant
generic revia s467833690.online.de naltrexone psoriasis
naltrexone online go vivitrol uk
vivitrol shot link naltrexone 50 mg side effects
naltrexone structure naltrexine can naltrexone be abused
ldn and lupus centaurico.com does naltrexone help with withdrawal
naltrexone alcohol side effects low dose naltrexone cancer low dose naltrexone neuropathy
is naltrexone safe vivitrol implant low dose naproxen
low dose naltrexone for sale read low dose naltrexone lyme
how naltrexone works blog.admissionnews.com ldn therapy
what is an ldn open naltrexone injection
how to take naltrexone click naltrexone classification
does naltrexone help with withdrawal open detox
does naltrexone help with withdrawal blog.griblivet.dk detox
naltrexone drug class link low dose naltrexone alcohol
how long does naloxone block naltrexane naltrexone injection for opiate addiction
naltrexone without a prescription link www lowdosenaltrexone org
ldn dosage peider.dk trexone
naltrexone 4.5 mg charamin.jp ldn dosage
naltrexone for multiple sclerosis user reviews does naltrexone show up on a drug test vivitrol and drinking
naltrexone and opiates saveapanda.com naltrexone how it works
revia naltrexone site low dose naltrexone infertility
naltrexone 25 mg charamin.com naltrexone hydrochloride tablets 50 mg
ldn for ibs naltrexone overdose naltrexone ms
ldn for ibs naltrexone overdose naltrexone ms
is naltrexone addictive go nalprexon
implant alcohol treatment guitar-frets.com vivitrol drug
shot for alcohol cravings how to take naltrexone how does naltrexone make you feel

Σχετικές αναρτήσεις:        
Θεάσεις: 323 | Σχόλια: